Na Kopaoniku održana konferencija o zapošljavanju mladih u sektoru turizma
9.2.2015. | 21:14 -> 21:20 | Press | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U hotelu Grand na Kopaoniku održana je konferencija na temu zapošljavanja mladih kroz unapređenje treninga u sektoru turizma. Nakon konferencije, usledila je svečana dodela sertifikata polaznicima obuke koja je održana u objektima MK Mountain Resorta pod pokroviteljstvom Regionalne Razvojne Agencije, Svajcarske vlade i Hores-a a u partnerstvu sa kompanijom MK Mountain Resort.

Zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor i Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju, 205 mladih žena i muškaraca je zaposleno u 40 turističkih i ugostiteljskih objekata u okviru pilot projekta “Unapređenje obuka u sektoru turizma“ koji je nastao sa ciljem da unapredi znanja i veštine nezaposlenih ljudi, kako bi lakše mogli da pronađu odgovarajući posao.

Projekat Unapređenje obuka u sektoru turizma realizuje Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD), i sprovodi se na teritoriji Zlatiborskog, Raškog, Moravičkog i Kolubarskog okruga. Cilj programa je da se kroz stimulisanje sistemske promene, unaprede mogućnosti za povećanje prihoda i zaposlenosti stanovnika jugozapadne Srbije, posebno mladih i žena.

“Povoljno poslovno okruženje može se unaprediti kroz održivo prevazilaženje sistemskih prepreka. Nacionalne, regionalne i lokalne institucije u saradnji sa privatnim sektorom mogu doprineti stvaranju održive sistemske promene. Turizam je složen sektor čiji je rast i razvoj ograničen brojnim preprekama, a jedna od ključnih je nedostatak kvalifikovane radne snage u turizmu“, istakli su organizatori.

Obuke su se održavale na radnom mestu u hotelu ili restoranu, u stvarnim radnim uslovima. Za potrebe realizacije obuka su razvijeni potpuno novi programi obuka na osnovu zahteva koje poslodavci postavljaju kada odlučuju o zapošljavanju nove radne snage. Očekuje se da u narednom periodu postignuti broj novozaposlenih bude premašen.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije, Skijališta Srbije, Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije Hores, Udruženja turističkih agencija YUTA, hotelijera, restoratera kao i 205 mladih koji su posao pronašli zahvaljujući obuci.

U informisanju nezaposlenih lica o obuci i odabiru polaznika, potpunu podršku je pružila Nacionalna služba za zapošljavanje preko svojih filijala u Užicu, Prijepolju, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru i Kruševcu. Obuku je sprovelo Poslovno udruženje HORES preko svoje Akademije HORES uz pomoć renomiranih predavača koji su znanja i iskustva stekli u vodećim domaćim i inostranim kompanijama.