Uticaj temperature, vlažnosti i vetra na vremenske prilike na Kopaoniku (VIDEO)
14.12.2014. | 23:53 -> 15.12. | 00:23 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Temperatura se prvenstveno vezuje za održivost snega i snežnog pokrivača na tlu. Ona generalno i jeste najvažnija ali postoje određene situacije kada temperatura ne igra bitnu ulogu. Idealan primer za ovu tvrdnju su prva dva skijaška dana na Kopaoniku ove sezone. Kako utiču temperatura, vlažnost vazduha i brzina vetra na vremenske prilike na Kopaoniku možete videti u nastavku članka koji je potkrepljen sa video snimcima od 14.12.2014. godine i vremenskom prognozom za naredne dane.

U senci jakih ciklona koji su nešto severnije, na jugu Balkana se nalazi centar anticiklona sa toplim vazduhom. Ovaj vazduh je na visini upumpan na prednjoj strani pomenutih ciklona. U takvoj situaciji stvaraju se uslovi za temperaturnu inverziju. Hladan vazduh pada uz “bezvetricu” u kotline. Tamo se može zadržati i čitav dan, dok je u brdima i planinama znatno toplije uz kristalno plavo nebo i veoma suv vazduh.

Za opstanak snega, u takvim meteorološkim uslovima, bitan faktor postaje takozvana temperatura tačke rose koja se dobija iz Klauzijus-Klapejronove jednačine. To je temperatura do koje bi se vazduh (bez promene pritiska) ohladio do zasićenja vodenom parom, odnoso do tačke kada mu relativna vlažnost postane 100%.

Sve dok je razlika temperature vazduha i temperature tačke rose negativna, sneg će se pri tlu veoma sporo topiti, dok u hladovini skoro uopšte. Dakle, tačka rose je u direktnoj vezi sa relativnom vlažnošću vazduha. Što je relativna vlažnost vazduha manja, tačka rose je niža, pa se i sneg manje topi. Na primer sneg će se znatno sporije topiti na temperaturi od 8C i vlažnosti od 30% nego na 2C i 90% vlage. Na ovaj način se obajšnjava zašto sneg opstaje u hladovinama visokih planina i tokom čitave godine.

Sneg se na današnjih 5C pri vlažnosti vazduha od 33% (tačka rose -9.9C) gotovo uopšte nije topio pa su staze ostale tvrde i postojane čitavo radno vreme skijališta.

Ako govorimo o uticaju vetra - izraženiji vetar uglavnom ne dozvoljava da se vazduh ohladi bliže granicama zasićenja. On takođe ne podržava inverziju već pravilan gradijent (opadanje temeprature) sa visinom. Ipak i tu ima izuzetaka kada se npr. u prizemlju košavom upumpava hladniji vazduh iz dalekih hladnijih oblasti ili pak na Kopaoniku kada zavlada “jugovina”, pa vetar dobro duva iako je ogromna vlaga uz maglu.

Idealna kombinacija bi bila, pri stabilnom vremenu, kada bi samo postojalo nešto izraženije dnevno strujanje vazduha. Ono bi taj vazduh isušivalo dok bi onda noću vetar prestajao i tako omogućio da se vazduh ohladi i sneg ponovo smrzne.

Što se tiče vremenske prognoze za naredne dane sledi postepeno sve oblačnije vreme (visoka i srednja oblacnost) kao najava promene vremenskih prilika.

U utorak promenjivo vreme uz aktiviranje jugozapadnog vetra, a pri kraju dana i uz uslove za padavine. U vikend naselju je moguća kiša i susnežica, a na samom vrhu i sneg. Uz noćno opadanje temperature, nešto snega biće i u nižim delovima planine. Ne očekuju se nikakve bitne padavine. U sredu vetar u skretanju na zapadni i severozapadni. U četvrtak suvo i malo hladnije dok se u petak očekuje novo prolazno otopljenje uz jugozapadne vetrove pred novi hladan front koji će stići tokom vikenda.
 
Za infoKOP Ivan Nikolendžić - KimiVB
 
Pogledajte kako su izgledale staze 7 i 7a na samom kraju rada skijališta Kopaonik 14.12.2014. godine na temperaturi od 5C i pri vlažnosti vazduha od 33%: