Evropa kup od 7. do 9. marta na Kopaoniku
5.3.2016. | 05:30 | Takmičenja | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Ski centar Kopaonik će od 7. do 9. marta biti domaćin FIS Evropa Kupa u snoubord disciplinama. Takmičenje se održava u Snow parku, u dve discipline. Prvo takmičenje će se održati 8. marta u Slope Style disciplini, koja se sastoji vožnje snowbordom kroz park na 5 elemenata (3 skoka i 2 gelendera). Drugo takmičenje predviđeno je za 9. mart u disciplini Big Air, a takmičari imaju mogućnost da izaberu visinu skoka od 13 ili 9 metara. Za obe discipline kvalifikacije se održavaju u prepodnevnim časovima, dok su finalne trke predviđene popodne. Trening takmičara previđen je 7. marta, a muškarci i žene se takmiče u obe dicipline. 

Po rangu Evropa kup je, posle Olimpijade i Svetskog kupa, treće po redu takmičenje. Organizacija ovakovog sportskog događaja ima višestruku važnost za Srbiju. Pored promocije zimskih sportova kao veoma uticajne i zdrave discipline, organizacijom ovakvih takmičenja promovišemo zemlju kao ozbiljnu turističku destinaciju, koja svojim sadržajima, skijaškim terenima i organizovanošću parira svim evropskim skijaškim centrima.

Sistemskim razvojem i modernizacijom srpskih ski centara nastavlja se pozicioniranje zemlje u skijaškom svetu, a o tome dovoljno svedoči i ukazano poverenje Svetske skijaške organizacije (FIS) za organizaciju ovih takmičenja.

Uz pomoć i veliko razumevanje Ministarstva omladine i sporta, ovo je samo najava budućih organizacija velikih evropskih takmičenja koja će nas voditi ka dobijanju organizacije Svetskog Kupa u narednim sezonama.

Očekuje se veliki broj takmičara iz celog sveta, a organizatori ovakvog velikog takmičenja su Skijaški savez Srbije i Javno preduzeće Skijališta Srbije. 

Tokom oktobra meseca 2014 godine vršilac dužnosti direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić i predsednik Skijaškog saveza Srbije Vladeta Radivojević prisustvovali su konferenciji Svetske skijaške organizacije (FIS), gde su se se sastali sa predsednikom FIS Đan Franko Kasperom i tom prilikom ga upoznali sa novinama koje će ove sezone dočekati sve ljubitelje skijaškog sporta na srpskim planinama.

Predsednik Svetske skijaške federacije pohvalio je rad i inicijativu ove dve institucije, kao i način na koji se razvijaju i unapređuju ski centri u Srbiji. Sistemskim razvojem i modernizacijom srpskih ski centara nastavlja se pozicioniranje zemlje u skijaškom svetu, a o tome dovoljno svedoči i ukazano poverenje za organizaciju ovih takmičenja.

Mogućnost organizacije Evropa kupa i u alpskom skijanju za žene i organizacija dva velika takmičenja u snoubord disciplinama imaju višestruku važnost za Srbiju. Ova takmičenja omogućiće da se najveći srpski skijaški centar pojavi u stranim medijima, poput Eurosporta, što predstavlja najbolji PR i marketing za Srbiju i srpski turizam. Pored toga, ova prestižna takmičenja predstavljaju još jedan dokaz da se Kopaonik na velika vrata vratio na mapu evropskih skijaških centara.