Martovski vikend sa 65cm snega (FOTO & VIDEO)
10.3.2014. | 13:54 -> 14:20 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Tokom protekle i ove nedelje priroda kao da je rešila da nadoknadi sve porpušteno. Za nešto manje od nedelju dana visina snežnog pokrivača se popela na skoro 70cm, a nove snežne padavine najavljene su i za naredne dane. Putevi su prohodini uz obavezno korišćenje zimske opreme. Posebnu pažnju treba obratiti na poslednjih nekoliko kilometara prilaza prema Kopaoniku jer je moguća pojava poledice.

Sneg koji je neprestano padao i koji pada je nešto vlažniji pa je potrebno neko vreme da se slegne i dobro utaba. Zato neverovatno deluje da je skijanje poršlog vikenda, kada nije bilo prorodnog snega ali ni magle, bilo daleko bolje. Jednostavno sneg je "mekan" i staze ne mogu dugo da "drže". Međutim čim snežne padavine prestanu i kada se sneg slegne i dobro utaba možemo očekivati odlične staze i skijanje i verovatno sve do polovine aprila.

Opet na ovom mestu moramo nagalsiti da nije sve u visini prirodnog snega već da i mnogi drugi faktori utiču na kvalitetno skijanje. Veštačko osnežavanje i "pogodni" vremenski uslovi tokom prošlog vikenda omogućili su bolje skijanje bez prirodnog snega nego sa 70cm istog. Jednostavno naši turisti su navikli da je jedino merodavno pravilo za odlazak na skijanje visina prirodnog snežnog pokrivača. 

Kakav će kvalitet skijanja biti odnosno koliko će sneg biti tvrd zavisi najpre od vlažnosti vazduha, južnog vetra i padavina. Ako je niska vlažnost vazduha staze mogu biti tvrde tokom celog dana iako je temperatura u dobrom plusu. Međutim pri jakom južnom vetru i velikoj vlažnosti sneg se brzo raskvasi čak i oko "nule". Dakle temperatura nije najbitniji faktor koji utiče na kvalitetno skijanje! 

Sa druge strane nekada najbitniji faktor koji se posmatrao pri odlasku na planinu je bila visina prirodnog snega. I danas taj faktor jeste važan ali više nije presudan. Ulaganjem u veštačko osnežavanje sneg na stazama više nije direktno proprocionalan visini prirodnog snega. Naprotiv, danas pri odlasku na skijanje, potrebno je posmatrati isključivo visinu snega na stazama. Ono što je nekada bilo nezamislivo, da se pri visini snežnog pokrivača od 0cm skija, danas ne samo da je zamislivo nego se može i kvalitetnije skijati.

Raduje što je Kopaonik bio prepun turista i da se zimska sezona praktično preselila na mart mesec. Gužve je bilo na sve strane od putnog pravca i parkinga, preko radnji i kafića pa sve do skijališta, a kako je Kopaonik izgledao pogledajte na fotografijama i video snimcima koje smo napravili za vas.