Aktivni odmor na Kopaoniku: Bob na šinama
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (15)


Bob na šinama (alpine coaster) je vrsta roller coaster-a koji predstavlja planinsku letnju atrakciju ali se može koristiti i zimi. Ovaj adrenalinski sadržaj predstavlja specijalizovano stazu za spuštanje kroz šumsko prirodno okruženje. Instalacija je opremljena specijalnim sankama pričvrćenim na šinski sistem, koje mogu koristiti odrasli i deca u pratnji odraslih, na dvosednim sankama. Kretanje se vrši usled prirodnog nagiba na kružnoj stazi.

Početna stanica se nalazi levo od početne stanice žičare Krst. Nakon ukrcavanja u sanke sistem vas "vuče" do najviše tačke odakle kreće adrenalinski užitak usled prirodnog nagiba. Izlazna stanica je izgrađena na mestu gde žičara Krst preseca istoimenu stazu. Trasa cele staze se nalazi u šumskom okruženju kroz koje prolaze i biciklističke staze sa Pančićevog vrha. Sanke su opremljene sigurnosnim pojasevima, a da bi se izbegli problemi sa bezdenošću brzina je obično ograničena na 40km/h. Ovakve instalacije su jako popularne u Italiji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a kopaonički Bob na šinama je prvi u ovom delu Evrope.

Konstruktor i proizvođač sanki je poznata Nemačka firma "Wiegand", koja je u svetu postavila preko 300 ovakvih postrojenja.

Konstrukcija je urađena od nerđajućeg čelika, a po cevastim šinama bob sanke teku glatko i tiho niz padinu. Sanke mogu da nose jednu ili dve osobe. Vozač sanki ima mogućnost kontrole brzine, i to mu daje jedinstveno praktično iskustvo i podstiče ga na ponovne vožnje i brže spuštanje.

Vožnja stazom koje je postavljena 1 do 6 m iznad tla je uzbudljiva i raznovrsna. Skokovi i talasi ugradeni u stazu izazivaju još više uzbuđenja tokom vožnje. Kiša i sneg ne predstavljaju problem - odlican efekat kočenja ostaje ne promenjen.

Široka staza sa dve cevne šine garantuje optimalnu stabilnost u krivinama, bez prevrtanja, glatku vođnju i udoban i bezbedan osećaj za vozače.

Prilikom kupovine karata, biće vam ponuđena mogućnost da kupite i snimak vaše vožnje ovom specijalnom kamerom, a snimak dobijate nakon završetka vožnje na memorijskoj kartici. Ova usluga (snimak + poklon kartica) naplaćuje se nevezano do karte za bob i košta 1200 dinara.