Gondola iz Brzeća u sezoni 2014/2015.
16.2.2013. | 12:26 -> 28.1.2015. | 13:50 | Investicije | KOMENTARI (44)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U Karaman greben sali Hotela Grand na Kopaoniku potpisan je memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća. Memorandum su poptisali u ime Vlade Srbije ministar Mlađan Dinkić, a u ime italijanske grupacije Leitner vlasnik Martin Leitner. Gondola, šestosed na lokaciji Struga, nova vodena akumulacija, veštačko osnežavanje i više novih staza gradiće se po principu privatno-javnog partnerstva.

Deo trase nove Gondole koja povezuje Brzeće sa centrom Kopaonika se nalazi na lokaciji sadašnjih žičara Bela reka I i II, kao i početna stanica, dok će izlazna stanica biti kod Vojnog doma u centru Kopaonika nedaleko od JAT apartmana i Vile "Nikola". Predviđena je i međustanica na vrhu Malog karamana. Kapcitet gondole je 2400 skijaša na čas, a rok za završetak radova je kraj 2014. godine.

Izgradnjom gondole omogućva se povezivanje Brezeća sa centrom Kopaonika ali se stvaraju i veoma dobri uslovi za nove investicije u samom Brzeću. Takođe centar Kopaonika se rasterećuje po pitanju saobraćaja čime se smanjuje zagađenje i omogućava bolje očuvanje Nacionalnog parka Kopaonik.

Potpisivanju memoranduma su prisustvovali predstvnici JP "Skijališta Srbije", predstavnik Leitner grupacije, predstavnici Vlade Republike Srbije kao brojni mediji među kojima su bili i predstavnici infoKOP internet portala.

Dejan Ljevnaić, direktor JP "Skijališta Srbije":

Kopaonik trenutno ima 55km staza i 24 instalacije, a izgradnjom nove gondole i šestoseda dobiće se novih 15km staza. Skijališta će se truditi da i dalje podižu kvalitet ski centra investiranjem u nove instalacije. Trenutno na Kopaoniku boravi preko 7000 skijaša i Skijališta podizanjem kvaliteta usluge žele da stanu rame uz rame sa stranim ski centrima. Treba naglasiti i da postoji izuzetna saradnja sa lokalnim samoupravama Brus i Raška i sa Nacionalnim parkom Kopaonik. Ljevnaić je na kraju istakao da posebnu zahvalnost dugujemo ministru Mlađanu Dinkiću koji je najviše podržao razvoj turizma na Kopaoniku.

Mlađan Dinkić, ministar u Vladi Republike Srbije:

Ovo je prvi veliki sporazum iz oblasti turizma koji će se realizovati u javno-privatnom partnerstvu. Kompanija Leitner će investirati u izgradnju gondole, opreme za veštačko osnežavanje i šestoseda na lokaciji Struga dok ce država Srbija sa svoje strane pripremiti sve što se tiče infrastrukturnih radova, zemljišta, izgradnje staza i izgradnje jezera za veštački seng.

Trenutno u svetu postoje dve kompanije koje grade gondole ove vrste, a to su Leitner i Doppelmayr. Suštinski su veliki konkurenti i Srbiji je dobro došlo da pored Doppelmayra imamo i novu kompaniju Leitner na našem tržištu.

Ovo je poptuno nova faza u razvoju Kopaonika jer će i Brzeće, gde i sada postoji 5 000 ležajeva, dobiti šansu da postane veliki centar. U okviru ovog projekta planirana je izgradnja i velikog parkinga na polaznoj stanici Gondole. Gondola će biti dugačka 5 km, a vrednost investicije je 25 miliona €. Prošlogodišnji prihodi države Srbije od turizma su bili milijardu € ali Dinkić je mišljenja da imamo značajne potencijale da to povećamo. Prihodi Skijališta su oko 3.5 miliona € godišnje što znači da će se investicija otplatiti ali ipak mnogo su bitniji indirektni efekti. Ukupna investicija je oko 25 miliona € od čega samo izgradnja gondole koju će sprovesti Leitner košta 15 miliona €. Realno je da se ovaj projekat realizuje do kraja 2014 godine. Planirano je da se izgrade još dve nove staze (plava i crvena) što će pored postojeće crne staze dati novu dimenziju skijanja na Kopaoniku. To će biti ubedljivo najduže i staze sa najvećom visinskom razlikom u Srbiji.

Martin Ligtner, vlasnik Leitner grupacije:

Kompanija Leitner je stara 120 godina, a više od 100 godina se bavi izgradnjom žičara na globalnom nivou. Izgradnja žicara je njihov najbitniji posao danas. Kompanija ima obrt od 800 miliona € godišnje i preko 3 000 zaposlenih. Svoje proizvodne pogodne ima u Italiji, Americi, Francuskoj i Kini. Pored izgradnje žičara bave se i proizvodnjom sistema za veštačko osnežavanje i uređenje staza. Želja im je da i dalje šire svoje tržište te se ovaj projekat uklapa u njihovu poslovnu filozofiju.